| Zafer Doğanbaş / Sitemiz en iyi Google Chrome ile görüntülenmektedir.| Site Kuralları | Facebook | Twitter | Ana Sayfam Yap!
Agustos Pembe 90 Image Banner 718 x 90

14 Haziran 2013 Cuma

ekonomi halkçılık

HALKÇILIK MİLLİYETÇİLİK

ekonomi
Ekonomide halkçılık günümüzde ekonomik faaliyetler üretim biçimlerinin değişmesinden  ve insan ilişkilerinden dolayı daha önemli hale gelmiştir. batı ülkelerinde kapitalist ekonomik sistemlerin gelişmesi servetin tek elde, bazı kişilerde, toplanmasına neden olmuştur. böyle olunca halk yığınları ekonomik bakımdan sıkıntıya düşmüş, emekleri ile geçinenler toplum içinde zorluklar çekmişlerdir. bu nedenle ekonomiye halkın yaşam standardını yükseltmek amacıyla yeni bir bakış acısı getirilmiş sosyal güvenlik gelir dağılımının iyileştirilmesi iş güvenliğinin sağlanması çalışanların haklarını aramalarının yasalarla sağlanması çalışanlara yönelik dinlenme sağlık ve diğer yaşamın gereği olan hakların sağlanması yine yasal  güvencelere bağlanmıştır. sektör farkı gözetmeksizin çalışanlara mesleklerine ait ucuz finans sağlanması mesleklerinde kalifiye olabilmeleri için eğitim görebilmeleri halkçılığın gereği olarak yapılan uygulamalardır.  
Ekonomide milliyetçilik milli gelir toplumda yapılan üretimle elde edilen toplu farklılıkların fert başına düşen miktarıdır. milli geliri yüksek olan toplumların fertleri refah içinde yaşarlar. bu nedenle kişilerin çalışıp ürettikleri oranda toplumun ve fertlerin  milli geliri yükselir. üretilen malların iç pazarda tüketilmesi ekonomik açıdan yersiz bir faaliyet olup milli geliri yükseltmede yetersiz kalır. bu nedenle malların dış pazarlara satılması , yani ihraç edilmesi gerekir. bir malın ihraç edilebilmesinin önemli iki şartı  malın kaliteli ve ucuz olması ile ülkenin uluslar arası satış kabiliyetinin olması gerekir. ayrıca bu ülkenin pazarında kendi ürettiği malları tercih etmesi yani diğer bir deyimle yerli malı kullanılması ekonominin ülkenin diğer ülkelerle rekabetini yükseltir. 
Ekonomide Milli Devlet: Tarihten günümüze devlet anlayışları farklılıklar göstermektedir.Bunlar, eski devlet anlayışı ile modern devlet anlayışıdır. Eski Devlet anlayışına göre devletin görevi asayişi sağlamak, halkın geçimi için fetihler yapmaktır. Günümüzde bu şekli ile devam eden devletler yoktur. Modern devlet anlayışına göre; Devlet halkın yaptığı bir organizasyondur ve halkın eğitiminin yükseltilmesinden, sağlığından, adaletin eşit ve çabuk dağıtılmasından, gelir dağılımının adil olmasından,alınan kararlarda halkın söz sahibi olmasından öncelikle sorumludur. Bu görevleri üstlenen devlet önceleri, her türlü ekonomik faaliyetler içinde bulunur, Kamu sektörü de denilen devlet sektörü eli ile ekonomiyi  düzenlerdi. Artık günümüzde devletin görevi her türlü ekonomik faaliyeti özel sektöre devrederek, devletin öncelikli görevi olan Sosyal Devlet niteliklerini öne çıkararak  halkı  mutlu etmektir. Halkın Eğitim Sağlık gibi ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanabilmesi için Milli gelirin yükseltilmesi, Global hale gelen Uluslar arası ekonomik faaliyetlerde verimli davranmak, çağın gereklerine uyum sağlayabilmek çok önemli  unsurlar haline gelmiştir. Artık uluslar arası alanda güçlü olan ülkeler diğer ülkeleri savaş yerine ekonomik faaliyetlerle bağımlı hale getiriyorlar. Bu nedenle toplum içindeki dayanışma, iş bölümü ve planlı üretim ekonomiyi iyileştiren hususlardır. Yer altı ve yer üstü kaynaklarının dışa satımında, hammadde yerine mamul madde satanlar, kaynaklarına sahip olmayı bilenler daha çok kazanıyorlar. Örnek: Tonlarca bor madeni satmak bize az kazandırır. Ama bor dan elde edilen yüzlerce üründen, teflon iletişim kabloları  vs. satmak karı binlerce kat arttırır. İşte milli ekonominin görevinden anlaşılması gereken, her şeyi devletin üretmesi değil her şeyin verimli üretilmesidir.        

Sosyal Ağlarda Paylaş:
Sayfa Linki:
Sitene Ekle:
Forum'da Paylaş:

Zafer DOĞANBAŞ (Yazar Hakkında)
12 yıllık kuaförlük deneyimimi sizlere elimden geldiğince anlatmaya çalışan birisi :)

''ekonomi halkçılık'' Bu yazı; 14 Haziran 2013 Cuma tarihinde kategorisinde yayınlanmış olup Unknown tarafından yayınlanmıştır. Ayrıca henüz yorum yapılmamış bir konudur.

0 yorum:

Yorum Gönder