| Zafer Doğanbaş / Sitemiz en iyi Google Chrome ile görüntülenmektedir.| Site Kuralları | Facebook | Twitter | Ana Sayfam Yap!
Agustos Pembe 90 Image Banner 718 x 90

23 Temmuz 2013 Salı

blog

Flash Nedir?

flash

içeriği

 Flash, Macromedia firmasının 1997  yılında  Future Splash Animator  satın alarak vektör uygulamalarının WWW üzerinde geliştirilmesi için tasarlanmış bir arayüz programıdır.
 Üretici firma, ilköce Flash 2, 1997 yılında Flash 3, 1999 yılında Flash4 ve 2001 yılında Flash5 versiyonunu site tasarımcılarının hizmetine sundu. Çıktığı yıldan beri yoğun rağbet gören bu arayüz, gösterdiği performansla önümüzdeki yıllarda da adından söz ettirecek gibi görünüyor. Web sayfalarına hareket kazandıran ve yeni versiyonları ile de java’yı destekleyen Flash çalışma tekniği olarak vektör grafiği kullanıyor. Bütün bunların yanında içinde  minik bir programla dilini de barındıran Flash yazılan scriptleri derleyebiliyor. 
Autocad, Corel Draw vb programlar kullananlar iyi bilirler, verilen her komut bilgisayar ekranında bir vektör olarak işlenir. Karmaşık çizimlerle uğraşıp herhangi bir yerde yanlış yapmak tabii ki içten bile değildir. Bu hatayı düzeltmek için vektör çalışanlar sadece hatalı vektörü ya da vektörleri kaldırarak yanlışlığı düzeltebilir ama bitmap bazında çalışanlar yoğun işlemlerde yanlış bir nesneyi kaldırmak için daha fazla uğraş verebilirler   
Ayrıca vektörler fonksiyon bazında çalışabilme özelliğine sahip olup, hareket olarak da daha esnektirler. Nesneler, Web sayfalarına Flash ile yerleştirildikleri zaman, üzerlerine zoom(yakınlaştırma) yapılabilmesini de desteklemektedirler. Bu destek, resimin netliğinin zoom yapıldığında da aynı kaliteyi verebilmektedir. 
Flash’ın başka bir özelliği de, temelde vektör olarak çalışması ve bitmap çalışmaları da desteklemesidir. Yani Flash sayesinde bir bitmap resmi vektöre çevrilebilir.  Bu teknik çok gelişmese de kullanıldığında güzel sonuçlar verebilmektedir.  
Flash’ı kullandıkça sizlerde göreceksiniz ki, yoğun bir şekilde vektör çizim içeren çalışmalar gösterdikleri performansa orantılı olarak, bitmap resimlere göre daha az yer kaplayacaklardır. Flash’ın kullanım avantajları sadece dosya boyutlarının küçük olmasıyla sınırlı kalmayıp, program multimedia desteğini de web sayfası içinde kullanıcılarına sunmaktadır.  
HTML içinde standart olarak kullandığımız midi müzik formatının yanı sıra, Wav ve Mp3  formatlarını kullanımı ve bunların üzerinde ses efektlerinden yararlanılarak yapılan düzenlemeler, web sayfalarına tartışılmaz bir canlılık katmaktadır. 

Hemen akla kullanılan Wav ve Mp3 dosyalarının ne kadar çok yer kapladığı  gelebilir.  Flash bunu da hallediyor. Dosyaların ses kalitesini bozmadan %5’e kadar mp3 ve raw formatlarında sıkıştırabiliyor. Sonuç olarak Flash’a yukarıda sıralanan özellikleri nedeniyle birçok övgüler yağdırabiliriz. Ama kesin olan bir şey var ki, o da “Artık Flash, web tasarımı ile uğraşan herkesin bilmesi gereken temel bir arayüz programı haline geldiğidir.”

Sosyal Ağlarda Paylaş:
Sayfa Linki:
Sitene Ekle:
Forum'da Paylaş:

Zafer DOĞANBAŞ (Yazar Hakkında)
12 yıllık kuaförlük deneyimimi sizlere elimden geldiğince anlatmaya çalışan birisi :)

''blog'' Bu yazı; 23 Temmuz 2013 Salı tarihinde kategorisinde yayınlanmış olup Unknown tarafından yayınlanmıştır. Ayrıca henüz yorum yapılmamış bir konudur.

0 yorum:

Yorum Gönder